Pa sense forn.
Una de les coses en les quals estem pensant aquestes setmanes és en les previsions que s'han de fer abans d'emprendre un viatge i en les provisions que s'han de comprar i estibar a bord, com gestionarem l'aigua, els residus, etc. I d'entre totes aquestes coses, una preocupació em va venir al cap fa un parell de dies: com podem fer pa a l'Alcedo sense forn ni pastadora ni fermentadora?!?
A casa estic fent pa amb un forn elèctric domèstic, una fermentadora casolana (feta amb una nevera portàtil i un cable calefactor per a terraris) i un amassat manual sobre un fantàstic marbre (i aviat amb una pastadora professional petiteta). I el meu propi llevat natural, la meva massa mare que vaig refrescant regularment. Encara no tinc prou experiència per fer uns pans visualment espectaculars, però sí que són molt bons gràcies a la qualitat dels ingredients i la regularitat que em permet la fermentadora (i la nevera). I fa dies que em pregunto com (i si puc) fer pa al vaixell sense forn, sense fermentadora, amb espai reduït per al magatzematge correcte de la farina i sense espai per pastar el pa sobre una superfície. I com que la millor manera de saber si pots fer una cosa és posar-te a fer-la, ahir vaig començar.
Amb el pa passa una cosa: que fer-ne és un tema més complex del que sembla per a tenir uns resultats excel·lents, amb múltiples variables a tenir en compte. Així que quan es tracta de fer una recepta nova, aplicar una nova tècnica o provar un nou ingredient val més anar introduint els canvis de mica en mica, afectant el mínim de variables possibles per tal de controlar millor tot el procés. Així que he començat per treure el forn de l'equació, tot deixant la resta del procés com fins ara. Ja veuré més endavant com m'ho manego per controlar la temperatura durant la fermentació.
He fet uns petits panets plans amb una paella de ferro amb tapa i foc mitjà. Després de la fermentació final de les boletes de massa, s'aplanen i estiren una mica perquè càpiguen bé dins la paella preescalfada i es couen per les dues bandes. Alguna recepta que he vist per internet parlava de 5-7 minuts per banda, però jo les he cuit 10 minuts per banda i crec que encara n'hi hauré d'afegir un o dos minuts més. Però han quedat uns panets molt gustosos, sense massa crosta, està clar, però molt prometedors.
Donat l'èxit d'aquesta primera prova, crec que a l'Alcedo tindrem pa fresc quan vulguem, sense haver de baixar a port!!
Afegeix un comentari