Des que us vaig parlar de Master and Commander en el darrer article que em va quedar pendent explicar-vos que Patrick O'Brien és l'autor de la saga de novel·les en què està basada la pel·lícula i que ocupa un lloc especial a la biblioteca de l'Alcedo.
Ja sabeu que l'espai és limitat a l'Alcedo, que tot ha d'estar sempre ben trincat i estibat, i també que cal equilibrar el pes correctament. Per tot això, a l'inici de cada temporada tornen a casa, a Sant Feliu de Codines, els que ja han estat llegits i deixen espai a les novetats. Alguns, aquells que ens agrada llegir i rellegir, s'han guanyat un lloc estable i d'altres obtenen una segona oportunitat si no els vam acabar (o començar).
Us presento la meva selecció personal de lectures marineres per aquesta temporada i també alguns dels meus preferits.
Biografies i navegacions d'il·lustres mariners
Ara mateix, el llibre que just he començat és El viatge del Beagle de Charles Darwin. He de reconèixer una fascinació especial per l'aventura immensa que va suposar el seu viatge: en Robert FitzRoy, capità del H.M.S. Beagle, té la missió de cartografiar la part austral de l'Amèrica del Sud i realitzar algunes mesures cronomètriques al voltant del món, i acull a bord, com a membre de la tripulació, a un jove naturalista que ha escollit personalment, de 22 anys, per poder comptar amb la companyia d'una persona cultivada i erudita.
Les descobertes i aprenentatges que tots dos faran en aquest i altres viatges van revolucionar el món conegut fins aleshores: Darwin amb la seva teoria de l'evolució i Fitzroy amb nombroses i molt importants contribucions a la navegació, la cartografia i la meteorologia. Les teories de Darwin van suposar un trencament i un enfrontament tan profund que va eclipsar les gestes de Fitzroy, a més de perjudicar-lo per associació. La vida de Fitzroy és molt interessant i tot un aprenentatge. Li devem molt tots els homes i dones que ens relacionem amb la mar des de llavors.
És per això que la biografia de FitzRoy, capitan del Beagle que vaig llegir ja farà un parell d'anys ha quedat com una de les fixes a la prestatgeria de l'Alcedo.
Per continuar aquest interès en el viatge del Beagle, El último confin de la Tierra completa el seguiment. E. Lucas Bridges, l'autor, és fill d'un dels missioners que es va establir a la Terra del Foc amb la intenció d'evangelitzar els indis, va néixer a la missió d'Ushuaia i es va criar amb els yagans aprenent la seva llengua i costums. Es va integrar fins a tal punt que quan la seva família va decidir tornar a Anglaterra ell va preferir quedar-se.
Però, si he de triar una biografia d'entre totes les biografies de navegants: Shackleton, el indomable. La seva biografia i el relat de les seves gestes és impressionant, però de totes elles l'expedició de l'Endurance és apassionant. Darrerament, s'ha recuperat la figura de Shakleton per la descoberta de les restes de l'embarcació, però el que més m'agrada és observar el seu comandament de la tripulació, de l'equip humà que forma, en tots els moments els bons, els difícils i els terriblement difícils. És un exemple de lideratge positiu que m'agrada recordar sempre. Mireu, si voleu, aquest magnífic reportatge entretant, per entendre de qui parlem, fotografies i filmacions originals de la tripulació de l'Endurance, el darrer testimoni dels temps de les descobertes i les grans gestes.
Les vides i viatges de Moitessier, Tabarly i Chichester són exemples més moderns de la navegació, però encara ens fan entendre la navegació, la mar i la natura d'una altra manera. Les seves històries d'abans de l'arribada de tots els instruments de localització per GPS, les potabilitzadores d'aigua, inclús de la gran eclosió d'afeccionats i practicants de la navegació, ens enfronten sense filtres als canvis brutals que l'home causa a la natura.
- Cacho, Javier. Shackleton, el indomable. El explorador que nunca llegó al polo sur. Madrid: Fórcola Ediciones, 2013.
- Gribbin, John i Mary. Fitz Roy, Capitán del Beagle. Barcelona: Editorial Joventud, 2006.
- Tabarly, Éric. Memorias de alta mar. Un heroe que entregó su vida al mar. Barcelona: Editorial Juventud, 1997.
- Moitessier, Bernard. El largo viaje. Barcelona: Editorial Juventud, 2022.
- Chichester, Francis. La vuelta al mundo del Gipsy Moth. Barcelona: Editorial Joventud, 2004.
Relats de viatges, ficció o no
Respecte als llibres de viatges cal dividir dues grans categories: les obres literàries de grans escriptors i els relats de les experiències personals de navegants.
Vull destacar, en el primer grup, per la seva qualitat a Amin Maalouf, un dels meus autors preferits per molts motius: pels temes dels quals parla de gran actualitat, per la magnífica ambientació de les seves novel·les i per la poesia de les paraules (menció especial als seus traductors per la part que els toca). Maalouf ha escrit unes quantes novel·les de viatges (Samarcanda, El periple de Baldassare, entre d'altres), però de totes elles us recomano molt Lleó l'africà.
En el segon grup trobem llibres que sovint adquirim en fires, museus o espais relacionats amb el mar, de vegades en paradetes als mateixos autors (endavant amb l'autoedició, valents), per donar-los suport en les seves aventures de vida. Alguns expliquen històries més o menys atractives i ho fan amb una certa habilitat; altres són penosos treballs d'enaltiment propi, de dubtosa qualitat; en fi que hi ha de tot. No nomenaré els que no m'han agradat (potser ni he acabat de llegir) però sí us destaco el de Clare Allcard, Rodamons de la mar, que vàrem adquirir perquè actualment el seu esplèndid vaixell es troba amarrat a Marina Badalona, on l'Alcedo va tenir port base gairebé un any just després que arribés a les nostres vides, i l'admiràvem cada vegada que el veiem.
- Darwin, Charles. El viatge del Beagle. Catalunya: Edicions El Cràter, 2023.
- Maalouf, Amin. Lleó l'africà. Madrid: Alianza Editorial, 2018.
- Romero, J.M. Sempre l'oest. La volta al món sense avió i sense mapa. Figueres: Brau edicions, 2007.
- Allcard, Clare. Rodamons de la mar. Les aventures de Clare i Edward Allcard a bord del seu veler Johanne Regina abans de convertir-se en el Ciutat Badalona. Barcelona: Viena Edicions, 2013.
Les novel·les històriques
De les novel·les històriques destaco Els insubmisos de la mar de l'Imma Tubella, per l'immens treball d'investigació que ha fet per dignificar la figura dels pirates, l'autèntica història dels pirates, i per fer-ho amb perspectiva femenina, molt poc freqüent en el món mariner.
- O'Brien, Patrick. El puerto de la traición. Barcelona: Edhasa, 2002.
- Quintana, Josep M. Els herois de la nit. Barcelona: Proa, 2010.
- Bridges, E. Lucas. El último confin de la Tierra. Buenos Aires: Editorial Sudamericana, 2000.
- Tubella, Imma. Els insubmisos del mar. Barcelona: Columna Edicions, 2021.
Més pel·lícules i sèries
- Hornblower: si us va agradar Master and Commander us agradarà la sèrie de les aventures d'Horatio Hornblower, que podeu trobar a youtube.
- La força del vent també a youtube, una mica més moderna i ambientada en el món de la competició i les regates.
- Tempesta Blanca, es pot veure a Amazon i potser alguna altra plataforma.
Fins aquí la meva selecció personal de literatura i cinema per navegants. Si teniu la vostra selecció de preferits i els voleu compartir, deixeu les vostres propostes als comentaris d'aquí a sota.
Postdata: escric aquest article des d'Alcúdia on estem passant els darrers dies de la primera etapa de navegació 2024; avui diumenge s'albiren bons vents i bona mar per fer la travessa a Mataró. Us mantindrem informats.
Afegeix un comentari