imatge de gemma

Els nostres amics Rosa i Xavier tenen al jardí un magnífic llimoner. Quan els visitem sempre ens regalen un bon sac de llimones fresques, que collim junts de l’arbre. L’aroma d’aquestes llimones que han crescut de forma natural sense additiu de cap mena és indescriptible. La primera vegada que vaig fer servir la ratlladura de la seva pell en una recepta el resultat va ser incomparable.

Ens varem veure diumenge i ara tinc a casa un parell de quilos ... què hem de fer? Podem fer conserva de llimones amb sal gruixuda com és típic del nord d’Àfrica, o potser una melmelada amb mel i gingebre ... un altre dia.

Avui investigarem amb el licor: probarem una personal interpretació del limoncello.

Ingredients:

  • 5 llimones grans (1.400 g)
  • 70 cl de vodka

Elaboració:

  1. Amb l’ajuda d’un bon pelador i molta cura retirem només la part groga més externa de la pell. (La part blanca és amargant, cal evitar-la). Jo he obtingut 120 g de pell, de les 5 llimones.
  2. Posar la pell de llimona en un flascó gran de vidre i amb bona tapa, i cobrir generosament amb la vodka.
  3. Deixar infusionar en un lloc fresc i fosc una setmana, fent una bona remenada cada dia.

CONTINUARÀ ...

Ha passat una setmana. El licor dins del pot de vidre té un color groc transparent i clar molt bonic i l’aroma a cítric és intens i molt agradable. Preparem els ingredients que ens caldrà per acabar la recepta.

Ingredients:

  • 3,750 litres d’aigua mineral.
  • 500 g de sucre de panela (integral de canya i sense additius).
  • 0,5 litres d’aigua (opcionals) per si cal “graduar” el percentatge d’alcohol al teu gust.

Elaboració:

  • En una cassola adequada que NO sigui d’alumini, preparem un xerop amb l’aigua i la panela al foc, bullint durant 10 minuts.
  • Deixar refredar el xerop del tot. Tenim 2,350 litres (per la evaporació)
  • Mentre refreda el xerop, colar varies vegades el licor per eliminar totes les impureses de la pell de llimona. Tenim 700 ml.
  • La panela ha donat un color caoba que enfosquirà el groc llimona, però el sabor i la qualitat de la panela no té comparació amb el del sucre refinat elaborat amb additius químics. Es un preu estètic per una major qualitat natural del sucres que utilitzem.
  • Quan el xerop estigui ben fred, barrejar els dos líquids i embotellar.

Hem obtingut uns 3 litres de licor, amb un 8,5% de volum d’alcohol, envasat en 4 ampolles de 700 ml que decorarem per obsequiar els nostres amics Rosa i Xavier.