imatge de gemma

De bon principi totes les receptes de melmelades que trobava em semblaven molt carregades de sucre, i quan les feia en reduia tan com podia les quantitats. Per algunes fruites ja prou dolces de natural com les figues ho he rebaixat al 10% (pes de sucre respecte el de fruita neta) i evito excedir el (meu) màxim del 25%. 

La funció del sucre en les melmelades es obviament la conservació i el sabor; per tant, quan faig melmelades a casa puc posar el sucre que ens agrada (i ens convé) als de casa i les deso a la nevera així que es refreden per consumir-les en les seguents setmanes, per que no em cal conservar-les mesos o anys. Puc reduir el sucre fent això, sense problema. Però el sucre també ajuda a espesir i contribueix a formar la textura de melmelada, i per això no tenia alternativa. 

Avui, però, provem un ingredient nou sobre el que he llegit i pot ser interessant: les llavors de xia.

Les llavors de xia tenen un recobriment que en hidratar-ho i cuinar-ho es gelatinitza mantenint, al seu interior, el cor cruixent de la llavor. Aquesta és la qualitat que ha de donar a la melmelada la textura necessària que busquem. D’altra banda el seu color fosc li dona a la melmelada un color menys atractiu que el daurat brillant del sucre i la taronja, però és només estètic.

Ingredients:

  • 3 taronges grans (equival a 400 g de fruita un cop pelada i neta)
  • 35 g de mel
  • 15 g de llavors de xia
  • El suc de mitja llimona
  • Unes gotes d’esència de vainilla

Elaboració:

  1. Amb un pelador treure la pell d’una taronja amb cura d’agafar només la part taronja, perqué la part blanca és amargant. Tallar-la en juliana petita i escaldar-la en aigua bullent uns 10 minuts. Escorrer i reservar.
  2. Pelar i netejar les taronges retirant totes les pells que separen els grills. Treballa amb un bol a sota per recollir el suc.
  3. En una cassola adequada, en fred, incorporar tots els ingredients: la polpa de taronja, la pell de taronja escaldada, el suc de mitja llimona, les llavors de xia i la mel.
  4. Coure a foc baix, vigilant i remenant fins que tingui la textura de melmelada que ens agrada.
  5. En calent, omplir els pots hermètics convenientment esterilitzats. Posar el pot de cap per avall i deixar refredar.

 

Afegiu un comentari