Ingredients per la massa:
- 500 gr de farina
- 75 ml d’aigua
- 75 ml de vi blanc o cervessa
- 150 ml d’oli (inclou l’oli colat de fer el farcit)
- 1 ou
- 8 gr de sal
Ingredients pel farciment:
- 1 ceba gran
- 1 pebrot vermell
- 2 o 3 tomàquets madurs
- 3 llaunes de tonyina (a mi m’agrada més amb bonítol)
- 12 olives negres sense pinyol
- 2 ous per fer durs
- 1 ou per pintar la panada abans d’enfornar.
Elaboració
- Primer prepararem el farciment.
- Pelar i tallar la ceba i el pebrot a mida petita
- En una cassola gran, amb oli abundant i ben calent, posar a fer la ceba durant uns 10 minuts.
- Quan sigui transparent i comenci a daurar afegir el pebrot i deixar fer tot junt 5 minuts mes.
- Un cop ben cuit, afegir el tomàquet i deixar fer 5 minuts mes.
- Afegir la tonyina esmicolada i les olives tallades en 2 o 3 trocets, i deixem fer un parell de minuts.
- Retirem del foc, i posem a escorrer en un colador mentre refreda, tot recollint l’oli en un recipient per posar-lo a la massa
- Mentretant, posem a bullir l’aigua per fer els ous durs 12 minuts i deixar refredar.
- Quan els ous estiguin freds, els piquem petits i els afegim al farciment.
- Per fer la massa, posem tots els ingredients en un bol suficientment gran i els barregem amb la espàtula.
- Quan comença a agafar textura de massa, ho seguim pastant amb les mans, dins el bol, fins a obtenir una massa uniforme i tersa. Ho deixem reposar al mateix bol tapat amb un drap uns 15 minuts.
- Engeguem el forn i el preescalfem a 180ºC.
- Separem la massa en dues parts una d’elles una mica mes gran que l’altra.
- Portem la porció mes gran a la superfície de treball enfarinada i amb el corró li donem la forma que volguem segons la safata de forn i un gruix de 2 o 3 milímetres.
- Posem un paper de forn a sobre la safata i coloquem la base amb ajuda del corró.
- Estenem el farciment a sobre deixant les vores lliures per poder tancar-la després.
- Treballar la resta de la massa d’igual manera i colocar-la a sobre el farcit.
- Retallem si cal i tanquem les vores fent un cordó amb els dits.
- Pintem amb ou batut per sobre i fem una xemeneia, un forat que permeti la sortida de l’aire calent, al mig.
- Ho posem al forn, al mig, a 180ºC, a dalt i baix, uns 30 - 40 minuts, vigilant pel color el punt de cocció.
Nota: el farciment admet totat mena de variants al teu gust:
- Espinacs amb panses i pinyons
- Xampinyons, ceba, poma i formatge ...
- Pollastre, baco, formatge i enciam ...
- Verdures variades, espàrrecs balders, bolets ...
Afegeix un comentari