imatge de gemma

Ingredients per la massa:

  • 500 gr de farina
  • 75 ml d’aigua
  • 75 ml de vi blanc o cervessa
  • 150 ml d’oli (inclou l’oli colat de fer el farcit)
  • 1 ou
  • 8 gr de sal

Ingredients pel farciment:

  • 1 ceba gran
  • 1 pebrot vermell 
  • 2 o 3 tomàquets madurs
  • 3 llaunes de tonyina (a mi m’agrada més amb bonítol)
  • 12 olives negres sense pinyol
  • 2 ous per fer durs
  • 1 ou per pintar la panada abans d’enfornar.

Elaboració

  1. Primer prepararem el farciment.
  2. Pelar i tallar la ceba i el pebrot a mida petita
  3. En una cassola gran, amb oli abundant i ben calent, posar a fer la ceba durant uns 10 minuts.
  4. Quan sigui transparent i comenci a daurar afegir el pebrot i deixar fer tot junt 5 minuts mes.
  5. Un cop ben cuit, afegir el tomàquet i deixar fer 5 minuts mes.
  6. Afegir la tonyina esmicolada i les olives tallades en 2 o 3 trocets, i deixem fer un parell de minuts.
  7. Retirem del foc, i posem a escorrer en un colador mentre refreda, tot recollint l’oli en un recipient per posar-lo a la massa
  8. Mentretant, posem a bullir l’aigua per fer els ous durs 12 minuts i deixar refredar.
  9. Quan els ous estiguin freds, els piquem petits i els afegim al farciment.
  10. Per fer la massa, posem tots els ingredients en un bol suficientment gran i els barregem amb la espàtula.
  11. Quan comença a agafar textura de massa, ho seguim pastant amb les mans, dins el bol, fins a obtenir una massa uniforme i tersa. Ho deixem reposar al mateix bol tapat amb un drap uns 15 minuts.
  12. Engeguem el forn i el preescalfem a 180ºC.
  13. Separem la massa en dues parts una d’elles una mica mes gran que l’altra.
  14. Portem la porció mes gran a la superfície de treball enfarinada i amb el corró li donem la forma que volguem segons la safata de forn i un gruix de 2 o 3 milímetres.
  15. Posem un paper de forn a sobre la safata i coloquem la base amb ajuda del corró.
  16. Estenem el farciment a sobre deixant les vores lliures per poder tancar-la després.
  17. Treballar la resta de la massa d’igual manera i colocar-la a sobre el farcit.
  18. Retallem si cal i tanquem les vores fent un cordó amb els dits.
  19. Pintem amb ou batut per sobre i fem una xemeneia, un forat que permeti la sortida de l’aire calent, al mig.
  20. Ho posem al forn, al mig, a 180ºC, a dalt i baix, uns 30 - 40 minuts, vigilant pel color el punt de cocció.

Nota: el farciment admet totat mena de variants al teu gust:

  • Espinacs amb panses i pinyons
  • Xampinyons, ceba, poma i formatge ...
  • Pollastre, baco, formatge i enciam ...
  • Verdures variades, espàrrecs balders, bolets ...

Afegiu un comentari