cuina catalana

Arròs melós amb sípies i botifarres

imatge de gemma

Ens encanta l'arròs i ens encanten les combinacions de mar i muntanya. Per avui un arròs festiu, cremós (sense el socarraet de les paelles que agraden a cas), amb sípies i botifarra. 

Aquests ingredients són per a dues racions, però reviseu les proporcions d'arròs i aigua amb les indicacions de l'arrossaire, sobretot si feu servir un bon arròs bomba del Delta, el millor per a fer aquest tipus de plat.

Ingredients

Coca de recapte

imatge de gemma

Una perfecta solució per a trobades amb amics, per fer-la a casa o per portar. Tant es pot menjar acabada de fer, calentona, com freda, al cap d'una estona. Admet moltes opcions diferents per al farciment, des de l'escalivada amb arengada més clàssica fins a les combinacions més sofisticades. La base és lleugera i cruixent i suporta perfectament el farcit generós i sucós. La clau és treballar-la amb el corró i donar-li bé la forma amb el mínim gruix.

En Robert diu que és la pizza catalana. (Si li donem forma rodona, ho semblaria totalment)

Galetes torrades de fruita i fruits secs.

imatge de gemma

Des que els vaig començar a fer que s’han quedat i són habituals a casa. És una excel·lent alternativa per a l’esmorzar o per picar si tens gana entre hores. S’acompanya bé del cafè, infusions o d’un moscatell o ratafia. Recorden els carquinyolis, amb aires de muesli.

Porta poc sucre, i si ho equilibres amb les panses fins i tot se’n pot prescindir.

Ingredients:

Sopa de mongetes

imatge de gemma

Vaig trobar aquesta recepta en el blog d’una cuinera australiana, i explicava que provenia d’un llibre de cuina de família del restaurant El Bulli: em va xocar la interpretació i els comentaris que feia sobre la picada, i els suggeriments per substituir alguns ingredients i adaptar-los als seus gustos. 

Coca de Sant Joan

imatge de gemma

Arriba Sant Joan i és el moment d’iniciar la temporada de coques, després vindran Sant Pere, Sant Jaume ... Tot i que ben mirat sempre és bon moment per una bona coca, tot l’any, fa festa i combina molt bé amb una copa de cava.

Així doncs, aquest any m’he animat a fer jo les coques per a la revetlla amb els amics. Comencem amb les coques amb massa de brioix, que amb la pasta de full encara no me’n surto del tot bé, però em proposo preparar-me per l’estiu proper: em cal dominar la tècnica de la pasta de full i també preparar el cabell d’àngel. 

Crema pastissera

imatge de gemma

Crema pastissera per farcir o per fornejar.

Ingredients:

  • 125 + 42 ml de llet
  • Una branca de canyella
  • La pell de mitja llimona
  • 34 g de sucre
  • 17 g de maicena
  • 1 rovell d’ou
  • 12 g de mantega

Elaboració:

Caldereta de llamàntol

imatge de gemma

En Xavier i la Rosa ens conviden a casa seva a celebrar el Cap d'Any: tenen un parell de llamàntols al congelador i em pregunten que si em ve de gust preparar alguna cosa per passar la vetllada junts? I tant que si: caldereta!

Ingredients:

Teules d’ametlla

imatge de gemma

Fer dolços en totes les seves versions és una de les meves activitats preferides. No és només que m’agrada fer-ne, és abans de tot controlar el que mengem, cuidar la nostra alimentació. Fent els nostres dolços evitem els productes processats amb conservants i additius, i també reduïm molt les quantitats de sucres afegits. Podem fer melmelada amb una dècima part del sucre de les melmelades comercials, i amb sucre i fruita de millor qualitat. Amb els pastissos i les galetes també es pot reduir molt.

Panada

imatge de gemma

Ingredients per la massa:

  • 500 gr de farina
  • 75 ml d’aigua
  • 75 ml de vi blanc o cervessa
  • 150 ml d’oli (inclou l’oli colat de fer el farcit)
  • 1 ou
  • 8 gr de sal

Ingredients pel farciment:

  • 1 ceba gran
  • 1 pebrot vermell 
  • 2 o 3 tomàquets madurs
  • 3 llaunes de tonyina (a mi m’agrada més amb bonítol)
  • 12 olives negres sense pinyol
  • 2 ous per fer durs
  • 1 ou per pintar la panada abans d’enfornar.

Elaboració

Crema de bledes

imatge de gemma

Ingredients:

  • Un bon manat de bledes (700 - 800 gr)
  • Una ceba gran
  • Una patata gran
  • 500 ml de brou de verdures
  • Un iogurt natural
  • Un grapat de pinyons.

Elaboració:

Pàgines