imatge de gemma

Avui toca un clàssic: pollastre rostit, com el feia la mare.

És una d’aquelles receptes de xup-xup, on la clau és per igual la combinació d’ingredients i el foc suau, el temps i la paciència. Preparar-lo amb temps perquè reposi i els sabors s’incorporin i madurin és imprescindible a les receptes que juguen amb les espècies, com aquesta. Si no teniu temps, no us hi poseu (millor, feu el pollastre a la planxa), i si és per una celebració prepareu-ho el dia abans i escalfeu a poc a poc una hora abans de servir. El resultat és tan memorable com els dinars de Nadal a casa els pares quan érem petites. 

L'àvia el feia així amb el que es podia trobar a l’època de postguerra, els anys 40; i després la mare, quan el pollastre era una menja festiva, i aconseguir espècies més exòtiques era difícil. 

Ingredients: (per dues persones)

  • 1 tbsp d’oli
  • 4 cuixetes de pollastre.
  • 1 ceba mitjana
  • 1 pastanaga
  • 2 fulla de llorer
  • 1 gra d'all
  • Mitja canya de canyella
  • Un bon grapat de xampinyons
  • 1 tomàquet madur gran
  • 1 branca de romaní
  • 1 copa de vi ranci per cuinar
  • 250 ml de brou de pollastre o verdures suau
  • Un bon grapat de pinyons
  • 6 prunes sense pinyol
  • Per la picada: una torrada de pa sec, un gra d’all i un grapat d’ametlles i avellanes torrades.

Elaboració:

  1. Posem en una cassola per rostir l’oli d’oliva, a foc una mica viu.
  2. Quan l’oli estigui ben calent, afegir el pollastre.
  3. Deixar daurar el pollastre ben rostit per fora i reservar.
  4. En el mateix oli, a foc mitjà, afegir la ceba i daurar uns 2 o 3 minuts.
  5. Després afegir la pastanaga, el llorer, la canyella i l’all.
  6. Deixar daurar uns 7 minuts a foc suau.
  7. Afegir els xampinyons, el tomàquet i la branca de romaní, deixar daurar uns 5 minuts.
  8. Tornar a afegir el pollastre i ruixar amb el vi ranci.
  9. Destapar la cassola i deixar que evapori l’alcohol 3 o 4 minuts.
  10. Afegir el brou i abaixar el foc.
  11. Deixar fer xup-xup, lentament i suau uns 30 minuts.
  12. Afegir les prunes i els pinyons i deixar coure uns 10 minuts.
  13. Preparar la picada a la mà de morter i afegir-la a la cassola.
  14. Coure tot junt uns 10 minuts més.
  15. Després apagar el foc i deixar reposar fins a l’hora de servir.

 

Afegiu un comentari