Avui toca un clàssic: pollastre rostit, com el feia la mare.
És una d’aquelles receptes de xup-xup, on la clau és per igual la combinació d’ingredients i el foc suau, el temps i la paciència. Preparar-lo amb temps perquè reposi i els sabors s’incorporin i madurin és imprescindible a les receptes que juguen amb les espècies, com aquesta. Si no teniu temps, no us hi poseu (millor, feu el pollastre a la planxa), i si és per una celebració prepareu-ho el dia abans i escalfeu a poc a poc una hora abans de servir. El resultat és tan memorable com els dinars de Nadal a casa els pares quan érem petites.
L'àvia el feia així amb el que es podia trobar a l’època de postguerra, els anys 40; i després la mare, quan el pollastre era una menja festiva, i aconseguir espècies més exòtiques era difícil.
Ingredients: (per dues persones)
- 1 tbsp d’oli
- 4 cuixetes de pollastre.
- 1 ceba mitjana
- 1 pastanaga
- 2 fulla de llorer
- 1 gra d'all
- Mitja canya de canyella
- Un bon grapat de xampinyons
- 1 tomàquet madur gran
- 1 branca de romaní
- 1 copa de vi ranci per cuinar
- 250 ml de brou de pollastre o verdures suau
- Un bon grapat de pinyons
- 6 prunes sense pinyol
- Per la picada: una torrada de pa sec, un gra d’all i un grapat d’ametlles i avellanes torrades.
Elaboració:
- Posem en una cassola per rostir l’oli d’oliva, a foc una mica viu.
- Quan l’oli estigui ben calent, afegir el pollastre.
- Deixar daurar el pollastre ben rostit per fora i reservar.
- En el mateix oli, a foc mitjà, afegir la ceba i daurar uns 2 o 3 minuts.
- Després afegir la pastanaga, el llorer, la canyella i l’all.
- Deixar daurar uns 7 minuts a foc suau.
- Afegir els xampinyons, el tomàquet i la branca de romaní, deixar daurar uns 5 minuts.
- Tornar a afegir el pollastre i ruixar amb el vi ranci.
- Destapar la cassola i deixar que evapori l’alcohol 3 o 4 minuts.
- Afegir el brou i abaixar el foc.
- Deixar fer xup-xup, lentament i suau uns 30 minuts.
- Afegir les prunes i els pinyons i deixar coure uns 10 minuts.
- Preparar la picada a la mà de morter i afegir-la a la cassola.
- Coure tot junt uns 10 minuts més.
- Després apagar el foc i deixar reposar fins a l’hora de servir.
Afegeix un comentari