No sé com, però m’he trobat a casa amb més fruita de la que som capaços de consumir. Serà pels bons propòsits de menjar més saludablement. Ja anem be doncs, però hi ha mitja dotzena de peres que es van quedant enrere i si no ho evitem es faran malbé i s’hauran de llençar ... i això si que no: farem melmelada i ja posats li afegirem unes nous del país i una vainilla excel·lent que tinc.
Ingredients:
- 500 g de peres pelades i netes (unes 6 peces mitjanes)
- 100 g de sucre moreno
- 1 llimona
- Un grapat de nous pelades
- Unes gotes de esencia de vainilla (natural eh!)
Elaboració:
- Ratllem la pell de la llimona i la reservem
- Expremem el suc de la llimona i el reservem.
- En un bol gran posem aigua abundant i unes gotes del suc de llimona.
- Pelem i fem a bocins les peres, posant-les al bol d’aigua mentre no les fem servir (perquè no oxidin i es facin fosques)
- Escorrem les peres i les pesem ( falta poquet pel mig quilo)
- Preparem el sucre calculant un 20% del pes de la fruita.
- En una cassola de fons gruixut, quan encara es freda i a foc mig-baix, posem tots els ingredients excepte les nous i la vainilla.
- Ho deixem coure, destapat perquè evapori l’aigua, suaument uns 30 o 40 minuts; depén molt del punt de maduració de la fruita, per tant cal vigilar i remenar constantment.
- Mentretant preparem els pots on envasarem, escaldant-los amb aigua bullint uns 15 minuts (pots i tapes) i deixant-los escòrrer cap per avall.
- Al cap de 30 minuts, ha evaporat molt líquid, les peres estovades es trenquen amb poca pressió de la cullera de boix, i el color es daurat brillant. Si notes que s’enganxa baixa més el foc.
- Afegim unes gotes de vainilla i les nous tallades en trossets petits.
- Deixem coure uns minuts mes, tot junt.
- Ho posem ens els pots que hem esterilitzat, ben ple, procurant que no quedin bombolles d’aire, tapem quan està ben catent i deixem refredar cap per avall.
Nota: Amb 6 peres mitjanes, mig quilo un cop netes i pelades, ha sortit un pot mitjà ple i una mica per tastar-ho 😉. L’aroma de vainilla i llimona és boníssim i permetria rebaixar encara mes el sucre, la propera vegada ho faré amb un 10% uns 50 g o potser una cullerada de mel. Rebaixar tant el sucre compromet la conservació, per això faig petites quantitats que consumim deseguida i conservem a la nevera a 4ºC.
Afegeix un comentari