imatge de gemma

He buscat molta informació abans de decidir-me per una recepta per començar a investigar amb el pa sense farina de blat, per tant, sense gluten. M'he quedat amb aquesta d'en Jordi Bordas, perquè s'elabora amb un preferment, i utilitza pocs ingredients (molts, però, si ho comparem amb el pa de blat amb massa mare que fem amb només farina i aigua). 

Ingredients:

Per la massa mare:

  • 185 g d'aigua
  • 185 g de farina fajol

Per fer el pa:

  • 360 g d'aigua
  • 370 g de massa mare
  • 270 g de farina de fajol
  • 100 g de midó de tapioca
  • 15 g de psyllium
  • 12 g de sal
  • 40 g d'oli d'oliva
  • 3 g de llevat sec
  • 15 g de cafè de cereals (tipus Eko)
  • 7 g de lecitina

Elaboració:

  1. El dia anterior, cal preparar la massa mare.
  2. Escalfar l'aigua a 50 °C
  3. Barrejar molt bé amb la batedora durant uns 3' el fajol i l'aigua.
  4. Deixar reposar un mínim de 12 h a la nevera a 4 °C.
  5. L'endemà, treure la massa mare de la nevera i deixar temperar fins als 20 °C.
  6. Escalfar l'aigua a 50 °C.
  7. Batre bé tots els ingredients en la batedora de barnilles a velocitat alta uns bons 10 minuts.
  8. Vigilar que la temperatura ha d'estar al voltant dels 30 °C.
  9. Posar la massa en un motlle adequat i tapar amb un drap humit.
  10. Repòs en fermentadora a 30 °C entre 2 i 3 hores, fins que augmenti 1/3 del seu volum.
  11. Preescalfar el forn a 180 °C (sense ventilador).
  12. Humitejar amb un difusor una mica d'aigua a la superfície del pa.
  13. Coure al forn a 180 °C uns 60 minuts.
  14. Treure del motlle i deixar refredar sobre una reixeta.

Afegeix un comentari