He buscat molta informació abans de decidir-me per una recepta per començar a investigar amb el pa sense farina de blat, per tant, sense gluten. M'he quedat amb aquesta d'en Jordi Bordas, perquè s'elabora amb un preferment, i utilitza pocs ingredients (molts, però, si ho comparem amb el pa de blat amb massa mare que fem amb només farina i aigua).
Ingredients:
Per la massa mare:
- 185 g d'aigua
- 185 g de farina fajol
Per fer el pa:
- 360 g d'aigua
- 370 g de massa mare
- 270 g de farina de fajol
- 100 g de midó de tapioca
- 15 g de psyllium
- 12 g de sal
- 40 g d'oli d'oliva
- 3 g de llevat sec
- 15 g de cafè de cereals (tipus Eko)
- 7 g de lecitina
Elaboració:
- El dia anterior, cal preparar la massa mare.
- Escalfar l'aigua a 50 °C
- Barrejar molt bé amb la batedora durant uns 3' el fajol i l'aigua.
- Deixar reposar un mínim de 12 h a la nevera a 4 °C.
- L'endemà, treure la massa mare de la nevera i deixar temperar fins als 20 °C.
- Escalfar l'aigua a 50 °C.
- Batre bé tots els ingredients en la batedora de barnilles a velocitat alta uns bons 10 minuts.
- Vigilar que la temperatura ha d'estar al voltant dels 30 °C.
- Posar la massa en un motlle adequat i tapar amb un drap humit.
- Repòs en fermentadora a 30 °C entre 2 i 3 hores, fins que augmenti 1/3 del seu volum.
- Preescalfar el forn a 180 °C (sense ventilador).
- Humitejar amb un difusor una mica d'aigua a la superfície del pa.
- Coure al forn a 180 °C uns 60 minuts.
- Treure del motlle i deixar refredar sobre una reixeta.
Afegeix un comentari