pa

Pa de fajol

imatge de gemma

He buscat molta informació abans de decidir-me per una recepta per començar a investigar amb el pa sense farina de blat, per tant, sense gluten. M'he quedat amb aquesta d'en Jordi Bordas, perquè s'elabora amb un preferment, i utilitza pocs ingredients (molts, però, si ho comparem amb el pa de blat amb massa mare que fem amb només farina i aigua). 

Ingredients:

Focaccia amb all i romaní

imatge de gemma

Seguim practicant amb les masses amb alt percentatge d’humitat i avui farem focaccia. És una recepta d’Esbieta, una noia que treballa molt bé la massa i fa unes explicacions i vídeos molt aclaridors.

Aquesta recepta es fa amb all i romaní, però admet moltes variants: alfàbrega, orenga, ceba seca, llavors diverses, etc. 

Anem per feina.

Ingredients:

Pa fullat amb oli de romaní

imatge de gemma

Encara treballo per fer la pasta de full dolça a casa, és difícil. Em costa aconseguir les làmines fines, lleugeres i torrades que ens agraden per unes postres. Mentre ho segueixo intentant (per la pràctica a la perfecció), he pensat que amb una massa de pa, podia funcionar, substituir la mantega per oli perfumat amb romaní, la farina de força per una bona part d’espelta, llevat fresc, i fermentació llarga ... i funciona molt bé.

Ingredients:  

Pa d’olives i orenga

imatge de gemma

Ingredients:

  • 450 g farina
  • 3 g llevat sec
  • 360 g d’aigua tèbia (20 °C)
  • 5 g de sal
  • 75 g d’olives negres sense pinyol.
  • 10 g d’orenga seca.

Elaboració:

Pa de fruita

imatge de gemma

Ingredients:

  • 210 ml d’aigua.
  • 32 g de sucre.
  • 5 g de sal.
  • 3 g llevat sec.
  • 43 g de mantega fossa.
  • 357 g de farina.
  • 250 g de fruita dolça seca.
  • 1/4 tsp de canyella.
  • 1/4 tsp de cardamom.
  • 1/4 tsp de nou moscada.
  • Unes gotes de vainilla.

Elaboració:

Pa de llavors (everything)

imatge de gemma

Ingredients:

  • 450 g farina
  • 3 g llevat sec
  • 360 g d’aigua tèbia (20ºC)
  • 20 g de mix everithing: 5 g ceba dessecada, 5 g sal maldon, 5 g sèsam i 5 g de rosella.

Elaboració:

Pa de mantega

imatge de gemma

Ingredients:

  • 300 ml de llet
  • 5 g de llevat sec
  • 5 g de sal
  • 5 g de sucre
  • 30 ml d'oli
  • 450 g de farina
  • Mantega líquida
  • Llavors de sèsam.

Elaboració:

Pa de massa mare

imatge de gemma

Ingredients: (per un pa de 3/4 de quilo)

  • 150 g de massa mare
  • 500 g de farina
  • 310 - 320 g d’aigua
  • 10 g de sal

Elaboració:

Pa de viena

imatge de gemma

Aquesta recepta s’ha convertit en una indispensable: el resultat és tan bo, i són tan agraïts de fer! Volen temps, és cert, això sempre ens passa amb les receptes de pa, però no tant com altres pans. A l’estiu, quan la temperatura ambient de la nostra cuina es troba al voltant dels 24 °C i no cal fer servir la fermentadora, és perfecte, en puc fer en quantitat i fer diverses enfornades. Ben protegits en una bossa de plàstic hermètica es conserven perfectament dos o tres dies. No he pogut arribar a experimentar més dies, ens els mengem abans ;-)

Tortell de reis (recepta d’Iban Yarza)

imatge de gemma

El tortell de reis és una d'aquelles masses que et proporciona tantes o més satisfaccions quan la fas que quan la menges. Les masses dolces són un repte, els sucres i els greixos que afegim les fan molt més difícils de manegar i de pastar que moltes altres, són enganxifoses i demanen molta traça en pastar-les: però practicar amb elles et farà perdre la por a qualsevol massa. 

Pàgines