imatge de gemma

El tortell de reis és una d'aquelles masses que et proporciona tantes o més satisfaccions quan la fas que quan la menges. Les masses dolces són un repte, els sucres i els greixos que afegim les fan molt més difícils de manegar i de pastar que moltes altres, són enganxifoses i demanen molta traça en pastar-les: però practicar amb elles et farà perdre la por a qualsevol massa. 

El resultat és espectacular. Triomfaràs amb aquest tortell, que ben mirat no cal que sigui només pel dia de reis, el pots fer quan vulguis i es convertirà en una festa. Procura fer-lo el mateix dia, menjar-lo quan encara està només una miqueta calent és el millor, i no et descuidis de fer les fruites confitades, seran el perfecte acabat.

Amb aquestes quantitats surt un tortell molt gran (que potser no hauria cabut al nostre forn), o dos mitjans. En total unes 10/12 racions.

Massa al 88% d’humitat. Es calcula comptant el percentatge d’ingredients humits respecte la farina.

Ingredients per fer la massa mare:

  • 90 g de farina
  • 50 g de llet
  • 2 g de llevat fresc o 0,7 de llevat sec

Ingredients per la llet perfumada:

  • 120 g de llet
  • Un palet de canyella
  • La pell de mitja taronja
  • La pell de mitja llimona
  • 20 g de rom
  • 14 g de tarongina.

Ingredients per farcit de massapà:

  • 400 g d’ametlla molta
  • 400 g de sucre molt
  • 80 g d’aigua
  • la ratlladura de la pell d’una llimona

Ingredients per fer el tortell:

  • 142 g de massa mare
  • 340 g de farina de força
  • 120 g de llet amb licors.
  • 2 ous
  • 80 g de sucre
  • 15 g de llevat fresc 
  • 5 g de sal
  • La pell de mitja llimona ratllada
  • 60 g de mantega en pomada.

Ingredients per decorar

Elaboració:

La nit abans, preparatius:

  1. Prepara la massa mare pastant uns minuts el llevat amb la farina i la llet fins a aconseguir fer una bola homogènia. Posa-la en un pot hermètic i deixa-la uns 30/40 minuts a la fermentadora i després a la nevera fins a l’endemà.
  2. Per preparar la llet infusionada, posa-la en un pot amb la pell dels cítrics i la canyella al foc portar a ebullició durant 5 minuts. Després deixa-la refredar i que infusioni tota la nit.
  3. Treu la mantega de la nevera i deixa-la a temperatura ambient.
  4. Prepara el massapà barrejant en un bol tots els ingredients, pasta’ls una mica amb les mans fins a obtenir una consistència ferma. Fes una bola, embolicada amb paper film i deixa-la reposar a la nevera fins l’endemà.

Elaboració del tortell:

  1. Treu la massa mare de la nevera i deixa que reposi uns minuts. Ha d’estar esponjosa i aromàtica.
  2. Prepara en un bol tots els ingredients secs: farina (sense garbellar), massa mare trencant-la a trossets, la ratlladura de la pell de llimona, sucre, llevat, sal i ous.
  3. Prepara en un altre recipient els líquids. Cola la llet infusionada i verifica el seu pes. Completa'l fins a 120 g amb la tarongina i el rom, al teu gust. Si cal, pots afegir aigua o llet descremada.
  4. Afegeix una part dels líquids a la farina i comença a treballar-ho. A mesura que la farina vagi absorbint els líquids pots continuar afegint. La massa ha de quedar una mica enganxifosa però no molt líquida.
  5. Abans de començar a pastar, deixa un repòs de 10 minuts.
  6. Després del repòs la massa ja no s'enganxa tant a les mans. Pasta durant 5 minuts fent plecs i rodolant sobre la taula.
  7. Després incorpora la mantega en daus: ha d'estar toveta però no líquida. Treballa la massa incorporant la mantega, aixafant i arrossegant contra la taula, evitant donar massa escalfor de les mans i desfer la mantega.
  8. Deixa reposar un parell de minuts.
  9. Tornar a pastar 8 o 10 minuts més fins a obtenir una massa molt llisa i brillant.
  10. Posa-la en un bol i deixa-la fermentar fins a doblar el seu volum.
  11. Quan hagi doblat: desgasar i formar una bola, tapar i deixar en repòs 15 minuts abans de formar.
  12. Mentretant prepara el massapà, fent un cilindre de la mateixa mida que faràs el tortell
  13. Per donar forma de tortell, fes-lo rodolar al taulell i estirant per a fer un llarg cilindre de la mateixa mida que el massapà. Aplana’l una mica, posa el massapà a sobre i tanca un costat i altre embolicant el massapà a dins. Després uneix els dos extrems fent una forma ovalada.
  14. Posa el tortell sobre un full de paper de forn. Si creus que la massa està molt tensa, deixa reposar 5 minuts tapada, i torna a retocar la forma.
  15. Si has de posar sorpresa i fava, fes-ho ara. Pinta amb ou batut tota la superfície, laterals també. Deixa fermentar 90 minuts.
  16. Després d'aquest temps ha de, gairebé, doblar el seu volum.
  17. Preescalfa el forn a 190 °C.
  18. Torna a pintar amb ou batut, decora amb fruites confitades, ametlles laminades, pinyons, sucre moll, etc.
  19. Forn a 190 °C durant 15-20 minuts, vigilant. Si a mitja cocció agafa massa color posa-li un paper d'alumini pel damunt i acaba d'enfornar.

Afegiu un comentari