En Xavier i la Rosa ens conviden a casa seva a celebrar el Cap d'Any: tenen un parell de llamàntols al congelador i em pregunten que si em ve de gust preparar alguna cosa per passar la vetllada junts? I tant que si: caldereta!
Ingredients:
- 1,5 - 2 litres de fumet
- 2 nyores
- 5 grans d'all
- 2 llamàntols
- 1 pebrot verd petit
- 1 ceba gran
- 2 tomàquets de pera ben madurs
- 1 cullera de pebre vermell
- 125 ml de vi blanc
- 1,5 kg de patates
- Sal i pebre
- Unes branques de julivert
- 50 g d'avellanes
- 50 g d'ametlles
- Una torradeta de pa
Elaboració:
- Posar el fumet de peix a escalfar.
- Posar les nyores en remull d'aigua bullent, fins que s'estovin. Retira la polpa amb una cullera.
- Rentar, pelar i tallar menut el pebrot i la ceba. Ratllar els tomàquets. Reservar.
- Trossejar els llamàntols tallant el cap per la meitat, i la cua en rodelles. Les pinces i les potes per separat.
- En una cassola gran posar una mica d'oli i daurar els grans d'all, sense deixar que es cremin. Retirar i reservar.
- En el mateix oli, enrossir els talls de llamàntol i reservar.
- Preparar el sofregit amb el pebrot i la ceba. Daurar a foc mitjà.
- Afegir el tomàquet ratllat i tres dels grans d'all.
- Deixar caramel·litzar a foc mitjà.
- Entretant pelar i trencar les patates a mida de mossegada.
- Afegir una cullera de pebrot vermell, la polpa de les dues nyores i mig vas de vi blanc. Deixar coure i reduir l'alcohol.
- Afegir les patates, salpebrar i deixar coure junt uns 5 minuts.
- Afegir un litre i mig de fumet i els talls de llamàntol i deixar coure fins que les patates estiguin gairebé fetes.
- Entretant preparar la picada: amb dues dents d’all, el julivert, les avellanes, les ametlles i el pa torrat. Picar amb la batedora de braç, afegint una mica del brou de la cassola per facilitar-ho.
- Afegir a la cassola i deixar coure fins que les patates s'acabin de fer. Si creiem que cal afegir mes fumet, al nostre gust.
Nota: la clau d’aquest plat és fer servir un bon fumet de marisc, i dedicar temps al sofregit. Èxit assegurat.
Afegeix un comentari