imatge de gemma

En Xavier i la Rosa ens conviden a casa seva a celebrar el Cap d'Any: tenen un parell de llamàntols al congelador i em pregunten que si em ve de gust preparar alguna cosa per passar la vetllada junts? I tant que si: caldereta!

Ingredients:

  • 1,5 - 2 litres de fumet
  • 2 nyores
  • 5 grans d'all
  • 2 llamàntols
  • 1 pebrot verd petit
  • 1 ceba gran
  • 2 tomàquets de pera ben madurs
  • 1 cullera de pebre vermell
  • 125 ml de vi blanc
  • 1,5 kg de patates
  • Sal i pebre
  • Unes branques de julivert
  • 50 g d'avellanes
  • 50 g d'ametlles
  • Una torradeta de pa

Elaboració:

  1. Posar el fumet de peix a escalfar.
  2. Posar les nyores en remull d'aigua bullent, fins que s'estovin. Retira la polpa amb una cullera.
  3. Rentar, pelar i tallar menut el pebrot i la ceba. Ratllar els tomàquets. Reservar.
  4. Trossejar els llamàntols tallant el cap per la meitat, i la cua en rodelles. Les pinces i les potes per separat.
  5. En una cassola gran posar una mica d'oli i daurar els grans d'all, sense deixar que es cremin. Retirar i reservar.
  6. En el mateix oli, enrossir els talls de llamàntol i reservar.
  7. Preparar el sofregit amb el pebrot i la ceba. Daurar a foc mitjà.
  8. Afegir el tomàquet ratllat i tres dels grans d'all.
  9. Deixar caramel·litzar a foc mitjà.
  10. Entretant pelar i trencar les patates a mida de mossegada. 
  11. Afegir una cullera de pebrot vermell, la polpa de les dues nyores i mig vas de vi blanc. Deixar coure i reduir l'alcohol.
  12. Afegir les patates, salpebrar i deixar coure junt uns 5 minuts.
  13. Afegir un litre i mig de fumet i els talls de llamàntol i deixar coure fins que les patates estiguin gairebé fetes.
  14. Entretant preparar la picada: amb dues dents d’all, el julivert, les avellanes, les ametlles i el pa torrat. Picar amb la batedora de braç, afegint una mica del brou de la cassola per facilitar-ho. 
  15. Afegir a la cassola i deixar coure fins que les patates s'acabin de fer. Si creiem que cal afegir mes fumet, al nostre gust.

Nota: la clau d’aquest plat és fer servir un bon fumet de marisc, i dedicar temps al sofregit. Èxit assegurat.

Afegiu un comentari