imatge de gemma

Seguint amb les formes d’aprofitar les llimones que en Xavier i la Rosa ens regalen, avui m’he proposat fer-ne melmelada i per fer-la més saludable i per que li van d’allò mes be li afegirem una mica de gingebre i mel. Un remei excel·lent pels refredats de l’hivern i de pas investigo com afecta afegir mel en substitució de sucre. Comencem ...

Bé, de fet va començar fa cinc dies: les llimones han estat 5 dies en remull i els he canviat l’aigua cada dotze hores per que perdin l’excés d’acidesa. Ara sí, comencem.

Ingredients:

 • Dos quilos de llimones 
 • 50 g de mel
 • Una culleradeta de gingebre en pols.

Elaboració.

 1. Rentem les llimones i les trocegem en quarts (o sis parts si son molt grans)
 2. Anem retirant les llavors i les reservem.
 3. Posem les llimones en un bol ben gran i les cobrim amb aigua. Les reservem en un lloc fresc.
 4. Durant cinc dies les mantindrem en remull, canviant l’aigua dos cops al dia, al matí i a la nit.
 5. Mentretant, en un recipient amb poqueta aigua posarem les llavors i les deixarem els cinc dies en remull però sense canviar l’aigua. Son les llavors de la llimona les que acumulen la pectina que ens ajuda a elaborar melmelades i d’aquesta manera l’aprofitarem.

... continuarà ...

 1. Pasats els cinc dies, colarem les llimones i les prepararem.
 2. Amb un bon pelador pelarem la pell (només el groc) i ho tallem en juliana ben menuda. Reservem.
 3. Amb les mans i amb un bol a sota per recollir el suc retirarem les pells de la llimona quedant-nos només amb la polpa i el suc. Pesem la llimona neta obtinguda. (Abans haurem pesat el bol buit per saber la tara que hem de calcular). Hem obtingut 400 g de polpa de llimona i 100 g de pell.
 4. Afegirem la mel, calculant que sigui un 10% del pes de la polpa i la pell, i un deixarem maridar tot junt un parell d’hores.
 5. Colem les llavors, afegim l’aigua a la llimona i amb una gasa esteril preparem un farcellet.
 6. Posem al foc mig la cassola de coure melmelades i afegim la llimona, el farcellet amb les llavors i una mica de gingebre en pols.
 7. Deixem coure a foc suau fins que evapori els líquids i adquireixi la consistència adequada de melmelada.