Arriba Sant Joan i és el moment d’iniciar la temporada de coques, després vindran Sant Pere, Sant Jaume ... Tot i que ben mirat sempre és bon moment per una bona coca, tot l’any, fa festa i combina molt bé amb una copa de cava.
Així doncs, aquest any m’he animat a fer jo les coques per a la revetlla amb els amics. Comencem amb les coques amb massa de brioix, que amb la pasta de full encara no me’n surto del tot bé, però em proposo preparar-me per l’estiu proper: em cal dominar la tècnica de la pasta de full i també preparar el cabell d’àngel.
Anem doncs amb la tradicional coca de fruita confitada i la sempre ben apreciada coca de crema. Amb aquestes proporcions surten dues coques grans, el màxim que hi cap en un forn normal de casa, més aviat primes uns dos o tres centímetres de gruix. Calculem per 6/8 racions cadascuna.
Ingredients:
- 400 g de farina de força
- 20 g de sucre
- 1 pessic de sal
- 15 g de llevat fresc
- 200 ml de llet perfumada amb un raig d’anís
- 2 ous
- 50 g de mantega freda
- Un bon grapat de pinyons
- Crema pastissera i taronja confitada
Elaboració:
- Posar en un bol gran la farina garbellada, el sucre i la sal en un extrem i el llevat ben esmicolat a l’altre extrem.
- Barrejar bé els ingredients secs i formar un volcà on afegirem els ous i la major part de la llet amb anís.
- Barrejarem amb l'espàtula i posem a pastar amb la màquina amb les barnilles de cua de porc.
- A mesura que la massa ho admeti i a poc a poc, afegim la resta de la llet.
- Quan la massa se separi de les parets del bol, i comenci a tenir estructura de gluten, afegir la mantega freda tallada en daus petits, i seguir pastant fins que s’incorpori tota la mantega.
- Fer una bola i deixar reposar una hora, primera fermentació.
- Dividir la massa en dues parts iguals, per preparar dues coques de la mida de la safata d’un forn tradicional.
- Posar cada massa en un paper de forn de la mida de la safata d’enfornar, i amb els dits anar donant forma de coca amb un gruix d'1 cm més o menys.
- Tapar amb un drap i deixar reposar i fermentar una altra hora.
- Pintar amb ou batut.
- Per fer la coca de crema: untar els dits amb oli i marcar a sobre la coca uns solcs en forma de reixa.
- Amb l’ajuda de la mànega fer un fil de crema en cada solc.
- Acabar amb una mica de sucre morè i pinyons per damunt.
- Per fer la coca de fruita: fer amb els dits uns forats a tota la superfície de la coca per evitar que pugi gaire.
- Posar per damunt de la coca les rodelles de taronja confitada i els pinyons.
- Enfornar a 200 °C uns 10 minuts. Amb la safata freda, al mig del forn, amb calor a dalt i a baix sense ventilador.
Nota: el temps sembla poc, però és suficient, per això cal vigilar la cocció. És millor que no quedi massa cuita perquè també s’asseca més aviat i no dura tant. Si la coca queda més gruixuda cal ajustar el temps, incrementant alguns minuts per evitar que quedi crua, o bé fer-la a la pedra (de fer pizza) prèviament escalfada. Si incrementem el temps de forn, com la temperatura és alta, cal remullar i hidratar els pinyons abans, de no fer-ho es cremaran.
Afegeix un comentari