imatge de gemma

Quan vols fer pa o pastisos, quan el procés comporta fermentacions a temperatura controlada, necessites una fermentadora. Per fer brioixets o panetone o  magdalenes, o bagels ...

Resulta extremadament complicat controlar la temperatura i el grau d’humitat a la cuina de casa. Potser pots arribar a tenir eines per mesurar les dades i podràs saber quina és la temperatura i la humitat de l’estança en aquell moment ... però com modificar-la? Augmentar o disminuir la temperatura no és tan fàcil. Com mantenir-la constant durant vàries hores per que la fermentació es produexi?

N’hi ha alguns mètodes que es poden fer anar a casa. Un d’ells és utilitzar el forn: els panarres, els que fan (fem) pa a casa, l’utilitzen sovint per que és el primer que tenim accesible, de normal ja deus tenir un termòmetre que et doni la temperatura a l’interior del forn (a banda de que el propi electrodomèstic pugui tenir un comandament de temperatura, per que aquests no solen ser gaire fiables ni precissos), per tant és fàcil engegar el forn i pre-escalfar-lo als vint o vint-i-cins graus desitjats, i després mantenir-o a aquesta temperatura durant vàries hores. Per controlar la humitat cal mantenir la porta del forn ben tancada i si el procés ho requereix posar un recipient amb una mica d’aigua dins. Aquests és bon un mètode per començar.

El meu preferit, i si et dediques a fer cuina es farà imprescindible, és tenir una fermentadora: fabricar-te’n una és molt fàcil.

Necessites una nevera portàtil, de les que tenen una bona tapa que segelli bé, una caixa de plàstic de uns pocs centimetres d’alçada i un fil elèctric del tipus que es fa servir per escalfar els terraris. Aquests fils porten una connexió a un petit transformador per endollar-ho al corrent, i un termostat amb el que puguis puguis controlar la temperatura.

Coloca la nevera sobre el seu laterals de forma que la porta quedi davant teu i puguis obrir-la de forma més còmoda en sentit de dalt a baix, de la mateixa forma que obres la porta del forn.

Desplega el fil calefactor sobre el costat inferior de la nevera de forma que cobreixi, ben repartit, tota la superfície i coloca la caixa en el centre; l’objectiu de la caixa es fer de suport als recipients que posaràs dins la fermentadora amb les teves masses quan la facis servir per que no toquin directament el fil elèctric.

Fes pasar els cables de connexió del fil calefactor cap a l’exterior aprofitant les propies conexions de la nevera (si es una d’aquelles preparades per endollar-se al cotxe, serà fàcil), en cas contrari, si no en té, et caldrà fer un foradet per on fer-los pasar. Vigila que siguin el mínim per evitar que ens alteri la temperatura. Conecta-ho com indica el fabricant ... i ja està.

 

Afegeix un comentari